luni, 16 mai 2011

Eroii zilelor noastre

 M-am decis să inaugurez acest blog cu un subiect măreţ, deosebit, inedit... etc. (a se completa cu alte adj. pompoase). Am ales eroii, pentru că se potrivesc cu adjectivele menţionate şi sugerate de mai sus, dar mai ales, pentru că, incredibil, dar adevărat, există.
        Dacă deja vă gândiţi la puteri supranaturale, costume mulate şi posibilitatea de a fi salvaţi de un astfel de personaj proaspăt transpus pe marele ecran din benzile desenate, faceţi cale întoarsă. Nu este vorba despre genul ăla de eroi. Ai noştri sunt mai puţin impunători, hotărâţi şi probabil din postura lor perfecţiunea nici nu se vede în zare. Nu au timp să salveze pe nimeni pentru că sunt ocupaţi să supravieţuiască, isprăvile lor sunt urmărite cu sufletul la gură numai de rudele apropiate, iar presa nu scrie despre ei pentru simplul motiv că încă nu i-a găsit, bieţii eroi fiind rătăciţi în tranziţie, criză, globalizare şi alte subiecte ceţoase.
        Cred că trăsătura definitorie a acestor eroi este faptul că nu se dau bătuţi, că încă nu au căpătat reflexul de a-şi încrucişa braţele a neputinţă. În rest, sunt oameni obişnuiţi, cu bune, cu rele. Probabil că nici melodia cu „lasă bă că merge aşa” nu o au în play list. Urmează exemple.
        Eroi sunt cei care pe vremurile astea minunate, când toată lumea îşi stânge portofelul la piept cu înfrigurare şi se hrăneşte cu griji pentru ziua de mâine, îndrăznesc, culmea tupeului, să facă un copil. Un copil care nu are nici bunici, nici părinţi miliardari. Oamenii ăştia practic semnează un contract de susţinere a economiei pe minimum 18 ani. Semnează că o vor face să meargă cumpărând, în limita posibilităţilor, toate cele trebuitoare unui copil. Mare curaj!
       Tot eroi îi numesc pe cei care se apucă acum să înceapă o afacere, o mică afacere, pornind cu mai nimic, material vorbind. Ei conduc pe contrasens. Când toată lumea se retrage, ei merg înainte sau măcar încearcă. Iar ăsta e un gest eroic. Tot pe acolo i-aş clasa şi pe cei care susţin cu îndârjire că or veni şi vremuri mai bune, pe cei care contrazic un pesimist şi pe cei care se bucură mai mult că au văzut o rază de soare decât că au găsit 5 lei pe jos. Exemplele pot continua, dar cred că aţi prins ideea...
       Totuşi, mă simt datoare să mai menţionez o categorie de eroi. Cei care cheltuie. Cum ar fi cei care îşi cumpără apartament, după ce s-au făcut frate cu dracu (banca) ca să treacă puntea (adică să scape de chirie). Cei care pleacă totuşi în vacanţă, riscând ca la întoarcere să aibă nevoie de banii cheltuiţi. Şi in extremis, îndrăznesc să le numesc eroine pe cele care îşi cumpără o pereche de pantofi prea scumpi, o carte nou apărută sau o pereche de cercei la reducere, din dragoste bre. Dragoste de sine, evident. Pe cei şi cele care muncesc, fac bani, îi cheltuiesc, muncesc din nou şi intenţionează să continue ciclul asta mult timp de aici înainte. Oamenii ăştia sunt adevăraţi eroi. Ei sunt cei care fac ca lucrurile să meargă. 
        Ei bine, da. Ăsta ar fi fost un titlu mai bun pentru articol: PENTRU CEI CARE FAC LUCRURILE SĂ MEARGĂ. Dar dacă scriam aşa, toată lumea se gândea la bere. Acum e ok, am terminat postarea. Fiecare se gândeşte la ce vrea...



   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu